Camping 't Uitzicht

logo Uitzicht

Veel gestelde vragen over alpaca’s

Bij aankomst op het boerenerf zie je in de weides alpaca’s rondlopen.
Deze alpaca’s zijn erg nieuwsgierig en wees niet bang ze spugen niet!

Alpacas 2
Is een alpaca familie van de lama?

Deze zijn nauw verwant aan elkaar. Ze zijn beide bekend als ‘nieuwe wereld kameelachtigen’ (NewWorld Camelids), waaronder ook de vicugna en de guanaco behoren. De vicugna en de guanaco zijn de wilde voorouders van de gedomesticeerde alpaca en lama. Pas sinds 2001 is door DNA-onderzoek bekend dat de alpaca niet van de lama afstamt maar van haar wilde voorouder de vicugna. Sindsdien wordt de alpaca ook aangeduid al Vicugna pacos.

Hoe is hun gedrag?

Alpaca’s zijn nieuwsgierig, teder, intelligent en gevoelig, daarbij laten zich makkelijk iets aanleren. Een drachtige merrie kan wel iets kribbiger zijn, naar soortgenoten en soms ook naar eigenaren.

Spugen alpaca’s?

Ja, heel soms… alhoewel ze niet gericht naar mensen spugen, tenzij ze in het nauw gedreven worden en in paniek raken. Het regelmatig rustig omgaan met deze dieren, maakt dat ze zich niet gauw bedreigd voelen. Het spugen doen ze namelijk zelf niet van harte. Ze staan vaak nog een half uur met mond open als ze hebben moeten spugen, alsof het een vieze nasmaak heeft.

Is het verstandig om met een hengst en een merrie te beginnen?

Nee, een hengst kun je beter niet continue bij een merrie laten lopen. Een dominante hengst wil altijd wel dekken en zo één op één wordt een drachtige merrie veel lastiggevallen. Dit kan ook verlies van het veulen tot gevolg hebben. Het is zeer aan te raden om te beginnen met minimaal 3 alpaca’s van hetzelfde geslacht of een combinatie te maken met gecastreerde hengsten (ruintjes).

Moet je een alpaca scheren?

Ja, om gezondheids- en welzijnsredenen is het belangrijk om alpaca jaarlijks te scheren. Zo kunt u veel problemen voorkomen zoals hittestress, huidziekten, achterstand in groei, vruchtbaarheidsproblemen, wol kwaliteit en hygiëne.

Hoe lang is de draagtijd?

De dracht van alpaca’s is gemiddeld 11 ½ maand. Maar kan wisselen van 10 tot ruim 12 maanden. Voordeel is dat ze overdag bevallen.

Alpacas 3
Hoeveel grond heb je nodig?

Voor de eerste twee alpaca’s heb je zo’n 1000m2 nodig, voor elke alpaca die erbij komt 250m2 extra. Hou er rekening mee dat regelmatig verweiden een must is, dat het verstandig is om meerdere weilandjes beschikbaar te hebben.

Wat eten alpaca’s?

Voornamelijk (kort) gras en goede kwaliteit fijn hooi. Vers water niet vergeten. Alpaca’s eten kleine hoeveelheden, zijn zuiniger dan schapen. Verder zijn er alpacabrokken op de markt dat voorziet in hun dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Aangezien ze een kleine voormaag hebben, moet dit ook maar in kleine hoeveelheden aangeboden worden, aangezien er anders geen ruimte voor ruwvoer overblijft.

Zijn ze gevaarlijk?

Absoluut niet. Ze bijten en schoppen niet gericht. Ze hebben niet de tanden, horens of hoeven om ernstige verwondingen aan te brengen. Kleine kinderen wel in gaten houden met een naar achter slaan van een achterpoot.

Zijn alpaca’s met andere dieren te houden?

In principe wel. Diersoorten in het algemeen zijn beter per diersoort te houden, maar het is wel mogelijk. Let wel op dat alpaca’s gevoeliger zijn voor wormbesmettingen en nogal verlegen bij de voerbak. Dus zorg ervoor dat voerbakken gescheiden zijn. Niet elk diersoort heeft hetzelfde nodig.

Als fokker houden we liever de kudde apart. Maar alpaca’s worden ook ingezet om schaapskuddes te beschermen tegen bijvoorbeeld vossen.

Op welke leeftijd kan de hengst bij een merrie?

Merries zijn geslachtsrijp tussen de 12 en 18 maanden met een minimumgewicht van 45 kilogram. Aangezien ze pas volwassen zijn op een jaar of 4, wil het niet zeggen dat ze ook op die leeftijd al gedekt moeten worden.

Hengsten kunnen seksuele interesse tonen vanaf een paar weken oud, maar zijn dan nog niet vruchtbaar. Tussen de18 maanden en 3 jaar worden de hengsten geslachtsrijp op enkele uitzonderingen na die eerder of later zijn.

Hoeveel veulens krijgt een merrie per keer?

1 veulen, tweelingen zijn mogelijk, maar dit komt maar heel zelden voor (1:10.000)

Kan ik 1 alpaca houden?

Nee, de alpaca is een echt kuddedier en heeft soortgenoten nodig om mee te communiceren en zich op z’n gemak te voelen. Minimaal 2 alpaca’s maar in de rangorde is er dan altijd 1 de baas en kuddegevoel is hiermee minimaal. Beter is om uit te gaan van minimaal 3 alpaca’s.

Zijn alpaca’s makkelijk te houden?

Met een goede verzorging en een uitgebalanceerde voeding zul je weinig last hebben van ziekten e.d. Het zijn wel dieren die zich slecht ziek laten zien, het regelmatig controleren van hun conditie is dan ook aan te raden. Een gedragswisseling kan al aangeven dat het dier iets mankeert. Het is dan zaak om direct maatregelen te nemen.

Houden ze van mensen?

Een alpaca zal uit nieuwsgierigheid naar je toe komen, maar is altijd op zijn hoede. Handen houden ze niet van, dus als je die bij je kunt houden, komen ze je van dichtbij bekijken. Ook hier geldt, wanneer er respect is en het dier in zijn/haar waarde gelaten wordt, krijgen ze snel vertrouwen in de mens.

Hoe oud worden alpaca’s?

Ze kunnen 20 tot 25 jaar oud worden.

Is het een pakdier?

Nee, dat is van origine de lama. De alpaca is eigenlijk het schaap van Zuid-Amerika en worden gehouden vanwege de hoogkwalitatieve vachten. Ze kunnen wel een lichtgewicht rugzak dragen speciaal gemaakt voor de alpaca.

Wat doe je met de vachten?

Eigenlijk levert de alpaca een zeer zachte haarvezel. Het bevat geen lanoline (wolvet) dat we kennen van schapenwol.
Dit maakt dat het voor veel allergische mensen wel te verdragen is (hypoallergener).
Alpacavezel is waterafstotend, thermoregulerend, en sterker dan andere wolsoorten. Het is lichter in gewicht en warmer dan schaap. Hoogkwalitatieve alpacavachten zijn beter dan kasjmier. Er is een grote verscheidenheid van kleuren beschikbaar. Alpacavachten worden verwerkt in kwalitatief hoogwaardige kledingstukken zoals maatpakken, jassen, rokken en sjaals. Truien van alpacawol zijn zacht, licht en warm. Ruwere vachten (er is verschil in fijnheid, zeker als de dieren ouder worden) worden ook wel in autostoelhoezen, tapijten of dekbedden verwerkt.